Brzo naručivanje
Robne marke
Svi proizvodi

4 besplatna Windows alata koja će uvelike poboljšati vašu sigurnost i privatnost!

Microsoft Windows daleko je najrašireniji operativni sustav za stolna i prijenosna računala, što ga čini glavnom metom kibernetičkih kriminalaca. Tijekom godina, Microsoft je postao bolji u osiguravanju svog softvera, a Windows 10 i Windows 11 mnogo su sigurniji od svojih prethodnika.


No bez obzira na sve, ipak postoje dodatni načini kako možete poboljšati sigurnost Windows sustava, uz poboljšavanje privatnosti u isto vrijeme. U nastavku slijede četiri besplatna Windows alata koji će vam pomoći u poboljšavanju sigurnosti i privatnosti!

Blackbird

Blackbird je jednostavan i lagan, ali moćan alat za sigurnost i privatnost koji će također poboljšati performanse vašeg Windows računala. Ne morate biti tehnički stručnjak niti čak osrednje sposoban stručnjak da biste maksimalno iskoristili Blackbird. Program dolazi u komprimiranoj datoteci, ne zahtijeva instalaciju i gotovo sve radi sam. Odmah nakon što ga pokrenete, počet će skenirati vaš sustav u potrazi za potencijalnim problemima, a zatim ponuditi popravak, blokiranje, onemogućavanje i na drugi način modificirati tisuće malih Windows postavki koje bi potencijalno mogle ugroziti vašu sigurnost i privatnost.



Dakle, što Blackbird točno radi i kako povećava sigurnost i privatnost sustava Windows? Blackbird može potpuno blokirati Windows telemetriju, ukloniti sve oglase kao i sve ugrađene programe koje želite ukloniti, može onemogućiti dosadne skočne prozore, Windows usluge, obavijesti i slično. Korištenjem Blackbirda također možete zaštititi svoje kontakte i lozinke, onemogućiti desetke zadataka prikupljanja podataka, zaustaviti svoje računalo u preuzimanju softvera povezanog sa sustavom Windows u pozadini i općenito blokirati Microsoft u prikupljanju i prikupljanju vaših podataka.

Blackbird ne radi u pozadini. Možete ga pokrenuti samo jednom i zatim zaboraviti na njega ili ga možda pokretati svakih nekoliko mjeseci i kad god se objavi novo ažuriranje Windowsa, Blackbird se redovito ažurira.
 

O&O ShutUp

Ako niste baš ljubitelj Blackbirdovog rudimentarnog, starog izgleda ili vam se jednostavno ne sviđa iz nekog razloga, O&O ShutUp je izvrsna alternativa. Elegantan, jednostavan i vrlo jednostavan za korištenje, O&O ShutUp radi normalno na Windows 10 i na Windows 11 sustavu. Ovaj alat radi točno ono što piše na limenci: onemogućuje sve vrste tvrdoglavih, dosadnih Windows značajki.



O&O ShutUp čak i ne zahtijeva instalaciju; samo preuzmete EXE datoteku, pokrenete je i spremni ste. Nakon što ga pokrenete, odmah će vam se prikazati vrlo dugačak popis Windows značajki koje alat može blokirati. Na primjer, O&O ShutUp može onemogućiti kameru na zaslonu za prijavu, oglase, prijedloge vremenske trake, izvješća o pogreškama, podsjetnike za povratne informacije, automatske instalacije, Cortanu i još mnogo toga.

O&O ShutUp dolazi s velikim rasponom kategorija koje možete istražiti. Svaka od ovih grupa ima desetke značajki koje možete onemogućiti ili omogućiti. Naravno, većinu toga možete učiniti ručno kroz sam Windows, ali to bi trajalo dugo, uz to, riskirali biste da ćete nešto uprskati u vezi konfiguracije sustava, pa je O&O ShutUp vrlo praktičan u tom pogledu.
 

Kaspersky Security Cloud

Windows Defender, Microsoftov vlastiti anti-malware softver, postao je puno bolji tijekom godina. S obzirom na to, instalacija i korištenje zasebnog anti-malware sustava više nije toliko važno, odnosno na dodatni pomoćni program više nije stavljen takav naglasak kao što je to bio slučaj prije. Uostalom, Windows Defender je besplatan i dolazi sa samim operativnim sustavom.



 

Uz to, značajno biste povećali svoju sigurnost instaliranjem Kaspersky Security Clouda, koji je nedvojbeno najbolji besplatni anti-malware softver danas. Za razliku od nekih antivirusnih programa, Kaspersky Security Cloud je lagan i neće utjecati na performanse vašeg računala niti će vas gnjaviti s obavijestima.

Kaspersky Security Cloud koristi isti mehanizam za otkrivanje zlonamjernog softvera kao plaćene verzije Kasperskyja, plus dobivate hrpu drugih cool značajki besplatno, uključujući zaštitu podataka, privatno pregledavanje, zaštitu u oblaku, kontrolu slabih postavki i kontrolu aplikacija.
 

Kaspersky Security Cloud također dolazi s ugrađenim upraviteljem lozinki i VPN uslugom. Oba su ograničena u besplatnoj verziji programa, ali se svakako mogu pokazati korisnima, ovisno o vašim potrebama.

U slučaju da ne možete koristiti Kaspersky Security Cloud evo nekih od alternativa:

  • Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender Antivirus Free Edition stalno se visoko kotira na neovisnim antivirusnim testiranjima, nudeći nagrađivanu zaštitu za vaše Windows računalo. Besplatna verzija Bitdefendera donosi vam jezgru vrhunskog paketa Bitdefender. To znači izvrsnu zaštitu od virusa, zlonamjernog softvera, ransomwarea, krađe identiteta i drugih stranica za prijevare. Bitdefender Antivirus Free Edition pruža antivirusnu zaštitu u stvarnom vremenu i poduzima trenutnu, autonomnu akciju za zaštitu vašeg sustava.

  • Sophos Home Free

Sophos Home Free donosi Sophosov moćan internet sigurnosni paket poslovne razine na vaša kućna računala. Možete koristiti Sophos Home Free za zaštitu do tri računala istovremeno, što je zgodna opcija u kombinaciji s integriranim roditeljskim nadzorom. Nadalje, Sophos Home Free dodaje internetsku zaštitu. Besplatni sigurnosni paket blokira otvaranje zlonamjernih web stranica i zaustavlja potencijalne phishing napade. Primijetit ćete da slika prikazuje Premium verziju sigurnosnog paketa Sophos Home. Kada preuzmete i instalirate Sophos Home Free, dobivate 30-dnevnu besplatnu probnu verziju premium verzije.

Tor preglednik

Ako želite ostati što je moguće sigurniji i anonimniji u određenim okolnostima, nijedan preglednik nije blizu Tor-a. Preglednik Tor je službeni preglednik za projekt Tor (The Onion Router) i neizostavan je alat za privatnost. Kada pokrenete Tor Browser, on se bez napora povezuje s Tor mrežom, čime čini maksimalno anonimnim vaše pregledavanje internetskog sadržaja, slanjem vašeg prometa kroz niz kodiranih kanala. Iako moćan, Tor je vrlo jednostavan za instalaciju, postavljanje i korištenje. Preglednik dolazi s nizom integriranih alata za privatnost i sam blokira invazivne skripte i dodatke.

Zadane postavke privatnosti i sigurnosti trebale bi biti dovoljne za većinu korisnika, ali se mogu poboljšati promjenom sigurnosne razine sa Standardne na Sigurniju ili Najsigurniju. Jedina mana je izvedba. Upravo zato što usmjerava promet kroz sigurnosne kanale, Tor je puno sporiji od većine mainstream preglednika. Ukratko, svaki Windows korisnik kojem je stalo do sigurnosti i privatnosti trebao bi imati instaliran Tor na svom računalu, čak i ako ga planira koristiti samo povremeno.
 

Dodatno poboljšavanje sigurnosti i privatnosti s besplatnim alatima uvijek je dobrodošlo

Alati koji su opisani ne zahtijevaju mnoštvo predznanja za uspješno korištenje. Uz to, svaki od alata radi točno ono što bi trebali, bez ikakvih problema. Ipak, vaša je sigurnost u konačnici vaša odgovornost, stoga svakako prilagodite svoje Windows računalo u skladu s tim, pogotovo ako ste već prešli na Windows 11.