Brzo naručivanje
Robne marke
Svi proizvodi

Windows 11 je na tržištu!

NOVI OPERATIVNI SUSTAV


 

Microsoftov novi operativni sustav za računala Windows 11 pušten je u utorak na tržište, a vlasnici njegovog prethodnika Windowsa 10 moći će ga preuzeti besplatno, piše BBC. Glavni čovjek Microsofta za Windows proizvode Panos Panay rekao je za BBC da je tvrtka novi sustav dizajnirala da bude “čist, svjež i jednostavniji”. Dodao je da će i korisnici koji s modernom tehnologijom nisu na “ti” lako prijeći sa starih na nove Windowse. Windows 11 donosi nekoliko značajnijih promjena u dizajnu.

Početni izbornik, tzv. Start Menu, sada se nalazi na sredini trake sa zadacima (eng. taskbar), a kada ga se klikne, otvara se prozor s najčešće korištenim programima. Novi početni izbornik podsjeća na korisničko sučelje pametnih telefona, a Microsoft je u ropotarnicu povijesti poslao i često osporavane pločice (eng. tiles) koje su za vrijeme Windowsa 10 bile integralni dio početnog izbornika.

Dizajneri novih Windowsa zaoblili su kuteve prozora i pojednostavili izbornike te načine na koje se pregledavaju datoteke. Također, olakšali su precizno preslagivanje prozora na ekranu. Vraćaju se i sučeljni programi (eng. widgets) koji su posljednji puta viđeni 2007. godine, no ovaj puta neće “plutati” na radnoj površini već će se nalaziti na lijevoj bočnoj traci, a bit će povezani s Microsoftovim uslugama i proizvodima.

Microsoft je u Windows 11 integrirao aplikacije poput Microsoft Teams (zamjenu za Skype) i Xboxove aplikacije, a Microsoftova trgovina aplikacijama također je doživjela redizajn.Korisnici Windowsa 11 moći će preko Amazonove trgovine aplikacijama pokretati i aplikacije za Android pametne telefone kao i inače. Windows 11 sadržava i novu tehnologiju koja će omogućiti brže učitavanje sadržaja videoigara, ali tu će opciju do maksimuma moći iskoristiti samo vlasnici novijih računala.Windows 11 moći će instalirati samo oni korisnici čija računala sadržavaju nešto što se zove Trusted Platform Module, odnosno TPM. Radi se sigurnosnom kriptoprocesoru koji je zadužen za izvršavanje kriptografskih operacija, a nalazi se na matičnoj ploči. Najjednostavnije rečeno, TPM podatke spremljene na računalu štiti o svih onih koji bi im htjeli neovlašteno pristupiti.

Većina modernih računala koja su kupljena tijekom posljednjih nekoliko godina sadržava TPM, pa će njihovi vlasnici moći prijeći na Windows 11.  Vlasnici starijih računala bez TPM-a ne moraju očajavati. Microsoft će Windows 10 nadograđivati i održavati sve do listopada 2025. godine.

Ukoliko želite priječi na operativni sustav Windows 11 a imate starije računalo, novo možete pronaći kod nas u već postojećoj ponudi računala ili nas možete kontaktirati pa ćemo složiti računalo prema vašim željama i potrebama.